27 d’abril del 2012

Presentació de Sant Gregori per la Independència

El divendres 27 d’abril vàrem fer la presentació de Sant Gregori per la Independència al Centre Cívic del poble.

Va obrir l’acte l’alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer de PalolEns va explicar que aquest camí va començar el setembre del 2009 amb el referèndum a Arenys de Munt sobre la Independència de Catalunya, que el desembre del mateix any vam realitzar a Sant Gregori. També ens va manifestar com es va crear el moviment de Municipis exclosos moralment de la constitució, que va ser l’embrió dels Municipis per la Independència, associació a la qual Sant Gregori pertany. I va exposar que iniciatives com la present sumen passes en el camí cap a la independència.

A continuació, Enric Forés i Reverté, coordinador de Sant Gregori per la Independència, va fer la presentació pública de l’assemblea territorial en nom d’aquesta comissió ciutadana, que ja fa sis mesos que està treballant al poble per aconseguir la independència de Catalunya. Aquest equip és continuador del que es va crear arran de les consultes per la independència a Sant Gregori, on es va aconseguir un 36% de participació i un vot afirmatiu del 97%. Va recordar també la constitució de l’assemblea del Gironès per la Independència, amb la hissada de l’estelada al Museu d'Història de Girona i l’acte a l’Auditori-Palau de Congressos, que era ple a vessar. Va agrair a l’alcalde de Sant Gregori que, durant aquella setmana, al balcó de l’Ajuntament hi hagués hissada l’estelada, fet que es va repetir el dia de la presentació de l’assemblea al poble. Forés va aprofitar l'ocasió per demanar que la deixin permanentment. Tal com va explicar, els integrants de l’assemblea vénen de sectors i ideologies diferenciades, amb un lligam únic, el desig d'una Catalunya independent o l'assoliment de l’Estat propi. I va convidar tothom a participar en les accions de l’assemblea, o bé col·laborar-hi com a adherits.


La Maria Mercè Roca va parlar de les raons per a la independència des del punt de vista de l’Assemblea Nacional Catalana. Tal com va dir, «La solució és a mans de les persones, és a dir, nosaltres. I això, té una cosa molt bona, que és que no és a mans d’un miracle, no és a mans d’uns tercers, no hem d’esperar que ningú ens doni res, si no que som nosaltres mateixos.» També relatava com en poc temps s’ha fet molta feina, i cada cop el tema és més viu i amb més gent de molts diferents àmbits implicada que estan treballant per la independència del país. L’encaix amb Espanya s’ha vist que és impossible. S’ha intentat durant molt de temps, però ha arribat el moment de la dignitat, ja que sense Espanya viurem millor. Va esmentar també la necessitat de fer caure les pors, ja que la independència de Catalunya no ens farà fora de la Unió Europea, o que els països petits poden tirar endavant perfectament, tal com han fet molts nous petits països els últims vint anys.

Finalment va arribar el moment dels dos representants del Cercle Català de Negocis, en Jordi Millà i la Marta Márquez, que van realitzar una presentació molt clarificadora on explicaven les limitacions al desenvolupament social i empresarial del nostre país. En un primer bloc, argumentaven com l’Estat espanyol està arrossegant Catalunya a la decadència econòmica, escanyant-nos amb l’espoli fiscal, discriminant Catalunya i aplicant polítiques no escaients a Catalunya, deixant-la sense poder de decisió. A continuació, ens van demostrar com amb un Estat Propi, Catalunya seria més pròspera econòmicament, que és possible assolir l’Estat propi i amb quines estratègies ho aconseguirem. Segons aquests experts en economia, «Només amb un Estat propi Catalunya serà econòmicament viable».

Abans d'acabar, va haver-hi un torn de preguntes ben interessants sobre temes tant d'actualitat com el moviment "No vull pagar" a les autopistes, la insubmissió fiscal, la intervenció de Catalunya o les pensions.

Pots veure les fotografies de l'acte a l'Àlbum Picassa
o veure el vídeo de la gravació de l'acte (de moment només disposem de la primera part) Vídeo